Στην παρακάτω συνταγή χρησιμοποιούμε δύο από τα πιο δραστικά συσταστικά για πρόληψη και αντιμετώπιση των ρυτίδων, ανάπλαση του δέρματος από σημάδια και ουλές και αντιγηραντική προστασία, το υαλουρονικό οξύ και το ελιξίριο σαλιγκαριού. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προσφέρουν στην επιδερμίδα μας αυτά ενεργά συστατικά.
Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του δέρματός μας και παράγεται από τους ινοβλάστες. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία στους ιστούς και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει την ενυδάτωσή του (συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό). Επιπλέον, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να το φθείρουν, δίνει όγκο και σφριγηλότητα και ενισχύει την ελαστικότητα και την αναπλαστική του ικανότητα. Βοηθά επίσης στο σχηματισμό νέων κυττάρων, στην παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 0,1 – 0,5%, στην τρίτη φάση.
Ελιξίριο σαλιγκαριού: Το σαλιγκάρι εκκρίνει μεγάλες ποσότητες σιέλου, τις οποίες χρησιμοποιεί για να επουλώνει γρήγορα το σώμα και το κέλυφός του. Το ελιξίριο σαλιγκαριού είναι προϊόν εκκρίσεών του και διαθέτει εκπληκτικές επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα. Περιέχει αλλαντοΐνη, κολλαγόνο, ελαστίνη, γλυκολικό οξύ, βιταμίνες Α, C και Ε καθώς και φυσικές αντιβιοτικές ουσίες. Βοηθά στην επούλωση ουλών, μειώνει τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές έκφρασης, τις ραγάδες. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 2-5%, στην τρίτη φάση.
Αντιρυτιδική – Αναπλαστική κρέμα προσώπου με υαλουρονικό οξύ και ελιξίριο σαλιγκαριού, 50 mL
Υδατική φάση
32 γρ ανθόνερο νερολί
2 γρ γλυκερίνη
Λιπαρή φάση
2,5 γρ οliven 1000
0,5 γρ cetyl alcohol
5 γρ λάδι αργκάν
3 γρ λάδι αβοκάντο
3 γρ σιτέλαιο
Τρίτη φάση
0,5 γρ συντηρητικό
1 γρ βιταμίνη Ε
0,05 γρ υαλουρονικό οξύ (σκόνη)
2 γρ ελιξίριο σαλιγκαριού
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί
Διαδικασία Παρασκευής
- Φοράμε τα γάντια μας και αποστειρώνουμε τα σκεύη μας.
- Ζυγίζουμε τα υλικά της υδατικής φάσης (ανθόνερο και γλυκερίνη) σ΄ ένα ποτήρι ζέσεως και σ΄ ένα άλλο τη λιπαρή φάση (όλα τα λάδια και γαλακτωματοποιητές).
- Σε ένα μπεν μαρί θερμαίνουμε τις δύο φάσεις (υδατική και λιπαρή) ξεχωριστά μέχρι τους 70°C.
- Όταν και δύο φάσεις φτάσουν στους 70°C ρίχνουμε τη λιπαρή στην υδατική φάση και ανακατεύουμε με το μιξεράκι χειρός.
- Αφήνουμε το μίγμα να φτάσει στους 35°C και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει την υφή κρέμας.
- Κατόπιν προσθέτουμε τα υλικά της τρίτης φάσης (βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ, ελιξίριο σαλιγκαριού, συντηρητικό) και ανακατεύουμε.
- Τέλος προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και αποθηκεύουμε την κρέμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι των 50 mL όπου και αναγράφουμε την ημερομηνία παρασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.