Aroma Lab | αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια, σαπωνόμαζες γλυκερίνης
 2310689047
  6987721520
Για παραγγελίες: 2310689040
Δευτ - Παρ 09:00 - 17:00
Σάββατο    09:00 - 14:00


Save

Nano vs Non-Nano Ψευδάργυρος & Τιτάνιο

Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Νάνο; Non-νάνο; Ίσως έχετε ακούσει αυτούς τους όρους, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι μπορεί να σημαίνουν. Δεν είστε όμως οι μόνοι. Η ιδέα των νανοσωματιδίων στο χώρο της κοσμετολογίας είναι σχετικά νέα. Πολλοί και διάφοροι οργανισμοί του χώρου συνεισφέρουν σε αυτή, τοποθετώντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ενδεχομένως να συναντάτε αυτούς τους όρους αρκετά συχνά, γι’ αυτό πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να τους επεξεργαστούμε και να τους κατανοήσουμε ώστε να μην παραπλανηθείτε στο μέλλον.

 

Τι είναι τα νανοσωματίδια;

 

Το νανοσωματίδιο είναι ένα κομμάτι υλικού που είναι τόσο μικρό που πρέπει να μετρηθεί σε νανόμετρα. Ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Φανταστείτε πως 10.000 νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χωρέσουν στη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας![1]

 

Στην εποχή μας, το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου μπορούν να παρασκευασθούν σε μεγέθη νάνο, αποτελώντας δημοφιλή συστατικά των αντηλιακών που θέλουν να αποφύγουν τη χρήση χημικών ουσιών - μιας και οι τελευταίες έχουν κατηγορηθεί για ορμονικές διαταραχές - ενώ παράλληλα παρέχουν ισχυρή προστασία από τον ήλιο.

 

Ανησυχίες όμως προκαλούνται σε αρκετούς ανθρώπους για το κατά πόσο απορροφώνται αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι η προκαταρκτική επιστημονική έρευνα έδειξε πως σωματίδια από ψευδάργυρο ή τιτάνιο ΔΕΝ μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Υγείας, ο ψευδάργυρος ενώ παραμένει στην επιφάνεια του δέρματος (επιδερμίδα) δεν απορροφάται, καθώς συσσωρεύεται γύρω από τους θύλακες των τριχών και με την ανάπτυξή τους αποβάλλεται από το εσωτερικό προς την επιφάνεια του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο ΔΕΝ μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό μας.[2]

 

Επιπρόσθετα, μελέτη που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017 από την Αυστραλιανή TGA (Therapeutic Goods Administration) κατέληξε επίσης στο ίδιο συμπέρασμα. Δηλαδή, πως ο ψευδάργυρος δεν απορροφάται από τον οργανισμό μας πέρα ​​από την επιφάνεια του δέρματος ή του εξωτερικού, νεκρού στρώματος του δέρματος.[3]

 

Οι παραπάνω έρευνες ενισχύονται εάν συνυπολογίσουμε πως τα μέταλλα αυτά,  όπως και πολλές άλλες ανόργανες ουσίες, δημιουργούν συσσωματώματα μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, αποκτούν μεγαλύτερο μέγεθος μειώνοντας την ικανότητα απορρόφησής τους από το δέρμα.[4]

 

Τι είναι τα non-νανο σωματίδια;

 

Γνωρίσαμε τι είναι τα νανοσωματίδια, αλλά τι κάνει άραγε ένα σωματίδιο non-νάνο; Το πρόβλημα με την ταξινόμηση των προϊόντων ως νάνο ή non-νάνο είναι ότι δεν υπάρχει οργανισμός πιστοποίησης για να καθορίσει επίσημα τους τύπους σωματιδίων που περιέχει ένα προϊόν. Η ΕΕ έχει προσδιορίσει το non-νάνοσωματίδιο ως "το μέγεθος σωματιδίων που είναι μεγαλύτερο από 100nm"ενώ για παράδειγμα η Αυστραλία ορίζει το non-νάνο ως "το περισσότερο από το 90% των σωματιδίων να είναι πάνω από 100nm." Γενικότερα, σε επίπεδα μεγεθών της τάξης του νάνο, είναι σχεδόν αδύνατο να διασφαλιστεί πως ένα προϊόν είναι 100% ελεύθερο νανοσωματιδίων καθώς τα ίδια τα σχήματα των σωματιδίων τα καθιστούν δύσκολο να μετρηθούν.

 

Εν κατακλείδι:

 

Να επισημάνουμε, πως οποιαδήποτε συσκευασία με απαίτηση "non-νάνο" δεν προκύπτει και θα πρέπει να διερευνάται περαιτέρω για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

- Στο άκουσμα των non-νάνο σωματιδίων σε διάφορα σκευάσματα υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απάτης ή αποπροσανατολισμού λόγω της παραφιλολογίας που έχει υπάρξει γύρω από το ζήτημα. Εξάλλου, είτε νάνο είτε non-νάνο, το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου δεν συσσωρεύονται – τουλάχιστον με την καλλυντική χρήση - δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό μας.

- Νέες μελέτες αναμένονται, ώστε να διευκρινιστεί περισσότερο η χρήση και η ασφάλεια των νανοσωματιδίων στα καλλυντικά μας. 

 

[1] http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/2012/04/2012-0531-nanoparticles-cosmetics-clump/

 

[2]http://www.bfr.bund.de/en/questions_and_answers_on_the_risk_assessment_of_cosmetic_products-189042.html#topic_189052

 

[3] https://www.tga.gov.au/literature-review-safety-titanium-dioxide-and-zinc-oxide-nanoparticles-sunscreens

 

[4] https://www.tga.gov.au/literature-review-safety-titanium-dioxide-and-zinc-oxide-nanoparticles-sunscreens