Aroma Lab | αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια, σαπωνόμαζες γλυκερίνης
 2310689047
  6987721520
Δευτ - Παρ 09:00 - 17:00
Σάββατο    09:00 - 14:00


Save

Συντηρητικά & Αντιοξειδωτικά - Τι είναι, πότε και γιατί τα χρησιμοποιούμε

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015
'Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν φτιάχνουμε τα καλλυντικά μας είναι η συντήρηση του προϊόντος, μιας και είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί από μικρόβια και να "χαλάσει". Επίσης, άλλο ένα πρόβλημα είναι το τάγγισμα των λαδιών (οξείδωση φυτικών ελαίων) το οποίο αλλάζει την όψη και την οσμή του προϊόντος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε που οφείλονται αυτά τα δύο προβλήματα για να ξέρουμε και πως θα τα αντιμετωπίσουμε.
    Ας υποθέσουμε ότι έχουμε φτιάξει μια κρέμα με υδατική και λιπαρή φάση. Το νερό της υδατικής φάσης είναι υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων, είναι τροφή γι΄αυτά. Οπότε εάν δεν έχουμε προσέξει αρκετά κατά την παρασκευή της κρέμας (καλή αποστείρωση)  ή αν την αφήσουμε εκτός ψυγείου είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν αυτά τα μικρόβια και να σχηματίσουν αποικίες, δηλαδή εστίες μούχλας (θα φαίνεται σαν τυρί ροκφόρ). Από την άλλη μεριά το τάγγισμα των λαδιών είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου λόγω των οξειδώσεων που γίνονται στα λάδια. Κατά την οξείδωση, παράγονται οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν πρόβλημα για τον οργανισμό μας αλλά και για το προϊόν μας, το οποίο θα αλλοιωθεί στην όψη του (γίνεται πιο σκούρο) αλλά και στη μυρωδιά (μυρίζει άσχημα). 
 
 
    Πως αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα:
         Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ανάπτυξης μικροβιακού φορτίου χρησιμοποιούμε ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.
         Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ταγγίσματος των λαδιών του προϊόντος μας χρησιμοποιούμε ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ.
 
 
    Τα συντηρητικά είναι  ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στο να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και δίνουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής στα καλλυντικά. Η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη σε προϊόντα που περιέχουν υδατική φάση (νερό, ανθόνερα, τζέλ αλόης κα.). Εμποδίζουν τη μικροβιακή επιμόλυνση και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων έως και ένα χρόνο. Tα πιο γνωστά συντηρητικά είναι το το Microcare DB (Cosgard ή Geogard) και το Optiphen. Διατηρoύν τα καλλυντικά ακόμα εκτός ψυγείου και είναι εξαιρετικά για όλους τους τύπους προϊόντων φροντίδας του δέρματος. Προστίθενται στο τέλος της παρασκευής, στα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω. Τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα συντηρητικά είναι τα εξής:
 
 
Ονομασία INCI : Benzyl alcohol 87%, Dehydroacetic acid 8%,Water 5%
    Συνθετικό συντηρητικό. Συντηρεί όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδατική φάση. Είναι συνθετικό αλλά είναι ένα από τα λίγα συντηρητικά που χρησιμοποιείται ευρέως στα βιολογικά καλλυντικά. Αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό ευρέως φάσματος, αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων, μυκήτων, σαπροφύτων στα καλλυντικά προϊόντα. Προστίθεται στο τέλος της παρασκευής του προϊόντος, σε θερμοκρασία 35°C, σε ποσοστό από 0,2 - 1%.
 
 
Ονομασία INCI : Phenoxyethanol and Caprylyl Glycol
    Συνθετικό συντηρητικό. Συντηρεί όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδατική φάση (κρέμες, αντηλιακά, concealers, τζελ, μαλακτικά, σαμπουάν, αποσμητικά). Είναι συνθετικό, αλλά είναι εγκεκριμένο παγκοσμίως. Αποτελείται από φαινοξυαιθανόλη και από ένα μαλακτικό παράγοντα, την καπρυλική γλυκόλη. Προστίθεται σε ποσοστό 0,5 - 1,5%.
 
   Σημαντκό! να μην μπερδεύουμε τα συντηρητικά με τα αντιοξειδωτικά! Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι συστατικά τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την οξείδωση των λαδιών (τάγγισμα). Το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιούμε στα καλλυντικά είναι η βιταμίνη Ε. Προστίθεται στο τέλος της παρασκευής του καλλυντικού προϊόντος σε ποσοστό 1-3%.